Een lange autorit met een jong kind? Dat vraagt om goed speelgoed. Het liefst iets dat niet elk kwartier van de grond gevist hoeft te worden, dat je kind zelfstandig kan gebruiken én dat niet na vijf minuten al verveelt. Gelukkig zijn er genoeg slimme, leuke en verrassende speelopties voor onderweg.
Van zintuiglijke materialen tot interactief spel en creatieve gadgets â je hoeft echt niet alles schermvrij te houden (maar het mĂĄg wel). In dit artikel deel ik de leukste tips die ik binnenkreeg van andere ouders, plus een aantal eigen favorieten.
Wat werkt goed in de auto?
Niet elk speelgoed is geschikt voor onderweg. Dingen die makkelijk kwijtraken of frustratie oproepen kun je beter thuislaten. Wat wel fijn werkt in de auto?
- Compact speelgoed
- Spullen zonder honderd losse onderdelen
- Zelfstandig te gebruiken (zonder hulp)
- Wisselwerking tussen actief en rustgevend
- Herbruikbaar of âoneindigâ speelbaar
TIMIO: schermvrij luisteren, leren en ontdekken
Laten we starten met een veelgetipte favoriet: TIMIO. Dit is een interactieve audiospeler zĂłnder scherm. Je kind kiest zelf een magnetisch schijfje met een thema â denk aan verhaaltjes, muziek, geluiden of woorden in meerdere talen â en tikt vervolgens op de afbeeldingen om te luisteren. Alles werkt offline en zonder knopjes-gedoe.
Waarom dit zo goed werkt in de auto? TIMIO is licht, intuïtief, rustgevend én boeiend. En er is zóveel variatie: van slaapliedjes tot kleuren en dierengeluiden. Zeker weten dat je kind het steeds opnieuw pakt. Je kunt de TIMIO aansluiten op een hoofdtelefoon.
Tablet of iPad? Gewoon meenemen!
Hoewel schermvrij spelen zân charme heeft, is een tablet of iPad onderweg echt geen taboe. Integendeel: het kan juist rust brengen, structuur bieden en zelfs leerzaam zijn â zolang je kiest voor passende content.
Ouder-tip: gebruik een stevige tablethoes, zet het geluid op kindvriendelijk volume of gebruik een hoofdtelefoon en download van tevoren apps of filmpjes voor offline gebruik.
Kidywolf tekentablet
Een andere topper die veel werd aangeraden: het tekentablet van Kidywolf. Hiermee kan je kind tekenen met een stylus en met één druk op de knop weer wissen. Geen potloodslijpsel, geen stiftvlekken, geen papiertjes tussen de autostoelen. Gewoon lekker tekenen en weer opnieuw beginnen. Je scoort ‘m in verschillende thema’s.
Tiptoi
De Tiptoi stift van Ravensburger is al jarenlang favoriet bij veel ouders. Ook onderweg blijkt het een gouden zet. Je kind tikt iets aan in een bijbehorend boek of spel en de stift vertelt wat het is, speelt een geluidje af of stelt een quizvraag.
Waarom handig in de auto?
Zeker met een kleiner boekje is dit ideaal voor zelfstandig, leerzaam spel. Themaâs zoals voertuigen, dieren of het lichaam zijn favoriet bij deze leeftijd.
Magnetisch speelgoed
Magnetisch speelgoed werkt écht geweldig in de auto. Geen vallende onderdelen, geen frustratie en wél eindeloos bouw- of puzzelplezier. Deze werden getipt:
- APLI magneetbord met pen
- Magnetisch speelboek (bijvoorbeeld van Janod)
- CONNETIX of Magna-Tiles MicroMAGS (speciale travel set)
- Magnetisch tekenbord
- Smartek: leuke magnetische bouwblokken
- Pixio: piepkleine magnetische blokjes â ideaal voor kleuters die al graag figuren nabouwen of kleuren combineren (tevens te doen met een app vol voorbeelden)
Ideaal voor fantasierijk spel Ăłf educatieve invulling. Vergeet niet iets stevigs op schoot te geven, zoals een dienblad of boek. Onze tip: MĂ LA Draagbare tekentas van Ikea (âŹ12.99).
Raamstickers
Raamstickers, weet je het nog, van vroeger? Vinylstickers die speciaal op het raam zijn gemaakt werken goed. Je kind kan ze plakken, verplaatsen en hele taferelen maken op het autoraam. Overal wel te vinden.
Goed voor de motoriek én de fantasie. En ze zijn herbruikbaar!
Sensorisch spel onderweg
Sensorisch spel hoeft niet te betekenen dat je de halve inhoud van de zandtafel of wat speelrijst meeneemt ;p. Zelfs in de auto kun je zintuigen prikkelen met slimme materialen.
- Squigz of Whirly Squigz (van Fat Brain Toys): zuignappen met draaifunctie, blijven goed vastzitten op raampjes of tafels
- Breivork of knoopster met wol: kleuters zijn dol op friemelen en dit is nog rustgevend ook
Stop deze items, stop ze in mini-bakjes en geef ze verspreid tijdens de route.
Waterplezier zĂłnder morsen
Water en autoâs? Dat kan prima, mits je kiest voor het juiste speelgoed. Deze tips kwamen vaak voorbij:
- Waterkleurboekjes met navulbare pen
- Waterspelletje: dat ouderwetse knopjes-druk-spel met zwevende ringetjes â pure nostalgie en verrassend verslavend
Ideaal voor rustige focusmomenten én herbruikbaar. Tip: bewaar het pennetje in een plastic zakje.
Reisspelletjes
Er zijn ontzettend veel leuke mini-reisspelletjes te vinden die jonge kinderen zelfstandig kunnen doen. Een paar aanraders.
- Autobingo van Action: kruis voertuigen, borden of dieren af die je onderweg ziet
- Quiz-kaartjes of vragenkaartjes
- Mini-doeboekjes of stripboekjes, al dan niet met uitwisbare stift
- SmartGames om mee te nemen
Poppen, dieren en auto’s
Soms heb je aan een paar poppetjes, dierenfiguren of auto’s genoeg voor een uur lang fantasiespel.
Luisterboeken
Geen speelgoed mee? Dan nog is er volop vermaak mogelijk in de auto. Op Spotify vind je namelijk een gigantische verzameling luisterboeken, verhaaltjes en kindermuziek. Denk aan klassieke sprookjes, bekende kinderboeken of rustgevende verhaaltjes voor onderweg.
Tip: Zet een paar afleveringen klaar in een offline afspeellijst, zodat je ook zonder internet kunt blijven luisteren.
Spelletjes zonder speelgoed
Soms heb je geen speelgoed nodig om toch lekker bezig te zijn. Deze klassieke autospelletjes zorgen voor vermaak, taalontwikkeling én gezelligheid. Zonder iets mee te hoeven nemen.
1. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Een gouwe ouwe, maar het blijft leuk. Noem de kleur van iets dat je ziet (âIk zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is… geelâ) en laat je kind raden wat het is. Je kunt het moeilijker maken door vormen of materialen te gebruiken: â…en het voelt zachtâ of â…en het is rondâ.
2. Telspelletjes
Laat je kind tellen hoeveel rode autoâs, vrachtwagens of windmolens je onderweg ziet. Of speel: wie ziet als eerste vijf witte autoâs? Goed voor getalbegrip en concentratie!
3. Geluidenspel
Doe een dierengeluid na of een bekend geluid uit de omgeving (denk aan een ambulance, kat, auto, trein…) en laat je kind raden. Of andersom: laat je kind een geluid maken en jij raadt het.
4. Fantasieverhalen maken
Begin een verhaal met één zin: âEr was eens een hond die naar de maan wilde…â en laat je kind verder vertellen. Wissel steeds van beurt. Je verzint samen een avontuurlijk, grappig of maf verhaal waar je vaak de slappe lach van krijgt.
5. Rijmen maar!
Zeg een woord, en kijk of je kind er rijmwoorden op kan bedenken. Bijvoorbeeld: âboom â room â gnoomâ. Lukt dat al goed? Probeer dan om samen een simpel versje te maken.
6. Aftellen met liedjes
Zing samen aftelliedjes zoals âTien kleine visjesâ of âOp een grote paddenstoelâ. Je kind oefent ritme, taal Ă©n leert tellen.
7. Wat neem jij mee op reis?
Speel het klassieke geheugenspelletje: âIk ga op reis en ik neem mee… een knuffel.â De volgende voegt iets toe: â…een knuffel en een banaan.â En zo verder. Laat je kind goed opletten en herhalen!
8. Woordenslang
Bij dit spelletje verzin je om de beurt een woord dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Jij zegt bijvoorbeeld âautoâ, je kind zegt dan âolifantâ, daarna komt âtheeâ en zo verder. Je kunt het makkelijk houden met herkenbare woorden of een thema kiezen, zoals dieren of speelgoed.
Goede reis & veel speelplezier!
Heb jij nog een gouden speeltip voor onderweg? Laat het vooral weten â dan voeg ik âm toe aan de lijst!