Seizoenstafel, Jaarfeesten & Feestdagen - Tijd Om Te Spelen

Icon

Spelen is niet alleen iets van speelgoed. Het leeft in rituelen, in de natuur en in de momenten die telkens terugkeren. Een seizoenstafel, jaarfeesten en feestdagen bieden je kind een blik op de tijd. Een plek om te kijken, te voelen en te spelen met wat er gebeurt. Op deze pagina vind je volop inspiratie om samen het jaar te beleven. Van lentevieringen tot Sinterklaas, van seizoenstafels tot verjaardagsrituelen.

Wat is een seizoenstafel?

Een seizoenstafel is een plek in huis waar je met kinderen het jaar doorleeft. De lente begint met bloemen en bijen, de herfst met kastanjes, paddenstoelen en ‘storm’doeken. Je maakt als het ware een miniwereld die weerspiegelt wat er in de natuur gebeurt. Voor kinderen is dit een herkenningspunt: ze zien, voelen en ervaren de wisseling van seizoenen en leren spelenderwijs over tijd, ritme en cycli.

Sommige gezinnen werken met een vaste plek op een plank of kast, anderen maken een thematafel die mee verandert per week of maand. Hoe je het ook doet: het nodigt uit tot verwondering en zacht spel.

Materialen die een seizoenstafel tot leven brengen

Je hoeft niet groots te denken. Kleine dingen kunnen al een wereld openen voor kinderen. Het gaat niet om perfectie, maar om aandacht. Hieronder vind je een rijk palet aan open einde materialen die vaak gebruikt worden op of rondom de seizoenstafel:

Spelen rond de seizoenstafel

Een seizoenstafel hoeft geen vitrinekast te zijn. Het is juist een mooie uitnodiging tot spel. Verzamel samen items, verplaats figuren, maak verhalen of combineer materialen. En het zet ook weer aan tot nieuw (seizoens-gerelateerd) spel. Enkele speeltips…

Waarom zou je hiermee starten? Nou, kinderen houden van herhaling. Door wekelijks of maandelijks een moment aan de tafel te besteden, voelt het als een veilig ritueel waar ze op kunnen bouwen.

Ritme door het jaar heen

Via de seizoenstafel leer je kind niet alleen over natuur, maar ook over tijd. Door het volgen van jaarfeesten zoals Sint-Jan, Michaëlsfeest, Advent of Lenteviering krijgt het jaar herkenningspunten. Niet verplicht om te doen, wel waardevol. Je kunt werken met:

Je hoeft niet alles in huis te hebben. Begin klein. Leg een doek neer, zet een dennenappel en een houten eekhoorn neer en vraag je kind: “Wie woont hier vandaag?” Laat het spel en de seizoenstafel samen ontstaan.

Heb je een mooie seizoenstafel gemaakt? Deel je foto via Instagram met #tijdomtespelen. We laten graag jullie inspiratie zien!

Feestdagen & Jaarfeesten

Naast de seizoenen zijn er ook momenten die het jaar markeren. Feestdagen en symbolische overgangen. Van Sinterklaas tot Kerst en Advent, van Pasen tot Halloween, van verjaardagen tot midzomer.

Door hier thuis aandacht aan te geven – in de vorm van een lichtje, een spel, een versje of een figuurtje op de tafel – help je je kind betekenis te geven aan de tijd. En je maakt ruimte voor verwondering en verbinding.

Lees meer over Seizoenstafel & Jaarfeesten