Soms zoek je méér dan alleen een leuke speeltip. Je wil begrijpen waarom je kind op een bepaalde manier speelt, waarom het gedrag vertoont dat jou verrast of hoe je spel kunt gebruiken om ontwikkeling te stimuleren. In deze kennisbank op TijdOmTeSpelen.nl vind je precies dat: artikelen over kinderontwikkeling, leren door spel, gedrag en opvoedvragen.
Hier draait het niet om kant-en-klare oplossingen. Wél om inzicht, herkenning en inspiratie. Of je nu een nieuwsgierige peuter hebt, een kleuter met een voorsprongof een kind dat snel overprikkeld raakt; deze kennisbank laat je zien hoe krachtig spel is, juist op de momenten dat het spannend of ingewikkeld wordt.
De artikelen zijn gebaseerd op pedagogische en psychologische inzichten, maar altijd vertaald naar de praktijk. Je leest over ontwikkelingspsychologie, didactiek, speelbehoeftes bij hoogbegaafdheid, de invloed van spel op sociale vaardigheden en meer.
Hoogbegaafdheid & Ontwikkelingsvoorsprong
Wat als je kind verder is (of lijkt te zijn) dan leeftijdsgenoten? In deze rubriek lees je alles over hoogbegaafdheid, kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong en de unieke uitdagingen die daarbij komen kijken. Van onderpresteren tot perfectionisme, van sociale mismatches tot intense spelbehoeftes. Spel en speelgoed kan hierbij een sleutelrol spelen. Je vindt hier herkenning, voorbeelden en praktische handvatten.
Bekijk alle artikelen over hoogbegaafdheid & ontwikkelingsvoorsprong »
Leren & Spelen
Hoe leren kinderen eigenlijk écht? Wat zegt de wetenschap over spelen en hersenontwikkeling? En hoe passen pedagogische visies zoals Montessori, Waldorf of Reggio Emilia daarbij? In deze categorie lees je verdiepende achtergrondartikelen over de relatie tussen spel en leren, inclusief uitleg van theorieën op een toegankelijke manier.
Bekijk alle artikelen over leren & spelen »
Gedrag & Spel
Wat doe je als je kind tegendraads gedrag laat zien tijdens het spel? Of steeds vastloopt bij samenwerken? Hier lees je alles over de relatie tussen gedrag en spel: frustraties, emoties, sociale interactie en spelregels… Allemaal onderwerpen die vaak samenkomen rond het speelkleed. Je vindt hier strategieën, herkenning en suggesties voor rustiger samenspel.
Bekijk alle artikelen over gedrag & spel »
Opvoedtips
Praktische tips voor thuis: hoe stimuleer je vrij spel, hoe ga je om met schermtijd, hoe creëer je een speelplek die uitnodigt tot ontdekken? Deze subcategorie helpt je met concrete strategieën en praktische aanpassingen in huis en in je mindset. Geen opvoedadvies met een opgeheven vingertje (want we doen allemaal maar wat), wél laagdrempelige inzichten en ideeën.
Bekijk alle artikelen over opvoedtips »
Voor wie is deze kennisbank?
Voor ouders die merken dat hun kind nét wat meer uitdaging nodig heeft. Voor opvoeders die worstelen met overprikkeling of onderprikkeling. Voor iedereen die voelt dat spelen zoveel meer is dan tijdverdrijf (en daar woorden en structuur bij zoekt). Deze kennisbank is er voor jou als je:
- Een kind hebt dat “altijd in zijn hoofd zit”
- Op zoek bent naar verdieping in plaats van instructie
- Wilt begrijpen hoe spel samenhangt met groei, gedrag en leren
- Je kind wil ondersteunen vanuit vertrouwen en verbinding
Artikelen die je hier onder andere vindt…
- Tegendraads gedrag bij hoogbegaafde kleuters: wat zit erachter?
- Waarom is vrij spel essentieel voor hersenontwikkeling?
- Spelen met hoogbegaafde kinderen: balans tussen vrijheid en uitdaging
- Hoe kinderen leren door bouwen, rollenspel en zintuiglijk materiaal
- Wat Montessori, Waldorf en Reggio Emilia gemeen hebben met open einde spel
- Omgaan met frustratie bij spel (vooral bij gevoelige kinderen)
Ontwikkeling begint bij spel
Spelen is geen onderbreking van leren. Spelen is leren. En spelen vertelt je álles over waar je kind op dat moment staat: in zijn hoofd, in zijn hart, in zijn lijf. In deze kennisbank ontdek je hoe diep spel raakt aan ontwikkeling en hoe jij als ouder op die golflengte kunt meebewegen. Zonder druk, mét vertrouwen.
Lees meer over Ontwikkeling & Opvoeding
- Tegendraads gedrag bij hoogbegaafde kleuters: wat zit erachter?Tegendraads gedrag (thuis, op school of op de opvang) bij je hoogbegaafde kleuter; wat zit er eigenlijk achter?
- Hoogbegaafdheid en schoolproblemen: hoe kan dat?Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, meerbegaafdheid of hoogbegaafdheid halen vaak níet het beste uit zichzelf op school…
- Hoofdbegaafdheid bij kinderen: herkenning en ontwikkeling door de jaren heenIn dit artikel lees je over hoofdbegaafdheid bij kinderen; van baby’s tot tieners. Hoe herken je het en hoe kun je ermee omgaan?