Sensorisch Spel - Tijd Om Te Spelen

Icon

Hier vind je sensorisch spel voor kinderen van circa 0-8 jaar: speelbakken, zintuiglijke activiteiten, DIY-recepten, ideeën en meer. Stimuleer voelen, kijken, luisteren en ontdekken op een open, speelse manier.

Sensorisch spel – of sensory play – draait helemaal om het prikkelen van de zintuigen. Het gaat niet om het maken van iets of het behalen van een doel, maar om het ervaren zelf. Hoe voelt rijst tussen je vingers? Wat hoor je als water op zand valt? Wat gebeurt er als je warme en koude materialen combineert?

Voor kinderen is dit dé manier om te ontdekken, tot rust te komen en de wereld om zich heen beter te begrijpen. En jij als ouder? Jij creëert alleen de ruimte. Door een speelbak klaar te zetten, een geurige klei aan te bieden of een voelspelletje uit te leggen.

Op deze pagina ontdek je alles over sensorisch spel: van ideeën voor speelbakken en zintuigelijke activiteiten tot DIY-recepten en combinaties met open einde speelgoed. Dit spel is simpel en krachtig.

Wat is sensorisch spel?

Sensorisch spel is elke vorm van spel die één of meerdere zintuigen aanspreekt. Denk aan…

Sensorisch spel is geen doel op zich. Het is een manier om je kind tot spel te brengen. Te helpen ontspannen of juist te activeren.

Lees ook: Waarom sensorisch spel zo belangrijk is »

Speelbakken

Een speelbak is dé plek waar alles samenkomt. Je kiest een veilige, stevige bak, vult deze met een sensorische basis en voegt een paar losse onderdelen toe.

Voorbeelden van sensorische vullingen:

Extra’s voor in de sensorisch speelbak:

Bekijk sensorische speelbakken per thema »

Zintuiglijke spelideeën

Sensorisch spel hoeft niet altijd nat of ‘rommelig’ te zijn. Ook zonder bakken kun je veel met de zintuigen doen. Wat dacht je van…

Deze spelletjes zijn eenvoudig klaar te zetten én passen perfect bij kinderen die gevoelig zijn voor overprikkeling of juist moeite hebben met voelen of concentreren.

Zintuigspelletjes voor binnen en buiten »

Sensorisch spel per leeftijd

Baby’s en dreumesen ontdekken vooral via de mond en tast. Sensorisch spel is op deze leeftijd niet iets dat je hoeft aan te leren. Het gebeurt vanzelf. Maar je kunt wél bewust inspelen op die nieuwsgierigheid met eenvoudige activiteiten en materialen die de zintuigen prikkelen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Denk aan voelen met de handen, proeven met de mond en luisteren naar ritselende materialen.

Peuters zitten vol energie én nieuwsgierigheid. Ze willen pakken, gieten, voelen, ruiken, proeven en vooral… zélf doen. In deze fase helpt sensorisch spel om die natuurlijke drang te volgen. Het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam: je peuter leert sorteren, vergelijken, benoemen en coördineren. Bovendien is sensorisch spel een perfecte manier om tot rust te komen na een druk moment.

Kleuters zijn klaar voor verdieping. Ze hebben al flink wat zintuiglijke ervaringen opgedaan en gaan nu steeds meer verbanden leggen, categoriseren en spelenderwijs oefenen met taal, tellen en logica. Sensorisch spel blijft op deze leeftijd enorm waardevol, juist omdat het nu gecombineerd kan worden met educatieve elementen zonder dat het speelsheid verliest.